Pihavelhon filosofiaa

Mikä ihme Pihavelho on?

Luontoa, ekologisuutta & kulttuuria kunnioittaen

Pihavelhon takana olen minä, hortonomi (AMK) Tuula Muranen. Valmistuin puutarhuriksi vuonna 1989, puistopuutarhuriksi vuonna 2005 ja hortonomin tittelin sain maaliskuussa 2016. Hortonomin opinnoilla täydensin entisestään Pihavelhon aiempaa osaamista.

Pääaineinani olivat maisemasuunnittelu ja viherrrakentaminen. Opinnäytetyöni on luettavissa Theseus-tietokannassa ja se löytyy nimellä: Rossin arboretum -hoito ja kehityssuunnitelma. Siinä on koottu tietoa Suomen erilaisista arboretumeista, niiden historiasta ja nykytilanteesta, sekä laadittu hoito- ja kehityssuunnitelma 1990 -luvulla perustetulle puulajipuistolle. 

Syksyllä 2020 olen aloittanut maisteriopinnot, pääaineenani maisemantutkimus.

”Sopivin aika puun alla nukkumiseen on varhainen iltapäivä, jolloin aurinko on vielä korkealla. Näiden tuntien aikana rungon ympärille maahan leviää lämmin varjo. Vaatetuksella ei ole niin väliä, kunhan se ei ole rypistymätön. Puun alla nukkujan pitäisi nimittäin herätä päältäpäin ruttuisena, mutta sisältä hieman siistiytyneenä”

– Tuntematon kirjoittaja

Kestävä kehitys ja ekologisuus edellä

Huomioin työssäni, sekä suunnittelijana että rakentajana, kestävän kehityksen periaatteet. Minulle on tärkeää hyödyntää olemassa olevia materiaaleja ja nostaa jokaisen paikan omaleimaisuus esiin. Paikallisuus ja lähituotanto huomioidaan mahdollisuuksien mukaan.

Olen suorittanut myös luomuviljelyyn sekä biodynaamiseen viljelyyn ja maisemanhoitoon liittyviä opintoja. Luonto, ekologisuus ja kulttuuri merkitsevät minulle paljon, esimerkiksi luontoa voidaan jäljitellä suomalaisessa puutarhassa. Arvostan perinteitä ja etsin uusia ideoita. Minua kiinnostaa matkoilla päästä tutustumaan niin erilaisiin pihoihin, puutarhoihin ja viheralueisiin sekä niiden erilaisiin ratkaisuihin, kuin myös luontokohteisiin. Saan niistä uusia ideoita.

Japanilaista puutarhaa etsimässä

Pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen unelmani vuoden 2019 helmikuussa. Lensin Japaniin tutustumaan paikalliseen puutarhakulttuuriin; sen suunnittelemiseen, rakentamiseen ja hoitoon.

Japanilaiseen puutarhakulttuuriin kuuluu luonnon jäljitteleminen. Tämä on myös yksi mahdollisuus Pihavelhon toteuttamassa pihassa.

Tälläkin matkalla löysin ideoita, joita voidaan hyödyntää suomalaisissa puutarhoissa ja pihoissa. Ota meidät mukaan jo suunnitteluvaiheessa, niin voit olla varma, että piharemontti sujuu suunnitelmien mukaan.

Olen kirjoittanut Viherympäristö-lehteen matkakertomuksen, jonka voi lukea viereisistä linkeistä.

Japani

1/3

Lue artikkeli »

Japani

2/3

Lue artikkeli »

Japani

3/3

Lue artikkeli »